Διατροφή και Οικονομική κρίση

Διατροφή και Οικονομική κρίση

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» στο Γυμνάσιο, για το διδακτικό έτος 2017 2018, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Καρυώτου Μαρία, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και ο κ. Σεΐτης Βασίλης, μαθηματικός, οργάνωσαν και καθοδήγησαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας στη δράση «Διατροφή και Οικονομική κρίση». Πιο συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σορωνής με θέμα «Διατροφή και Οικονομική κρίση», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου διεξήγαγαν έρευνα μέσω ερωτηματολογίου με τη βοήθεια της καθηγήτριας Φ.Α. κας Καρυώτου Μαρίας που αφορούσε τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων πριν και μετά την οικονομική κρίση. Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από τους πελάτες γειτονικών καταστημάτων εστίασης και τροφίμων. Μετά τη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων έγινε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μάθημα των μαθηματικών, προκειμένου να εμπλακούν και άλλες ειδικότητες στη συγκεκριμένη θεματολογία και να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος. Σε αυτό πολύτιμη ήταν η συμμετοχή του καθηγητή των μαθηματικών κ. Βασίλη Σείτη. Αποτυπώθηκαν τα αποτελέσματα σε γραφήματα και καταγράφηκαν για το καθένα από τα ερωτηματολόγια.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε τα εξής:

  • Πριν την οικονομική κρίση η συχνότητα που πήγαιναν οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ ήταν μεγαλύτερη από 2 φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η συχνότητα μειώθηκε σε 1-2 φορές/εβδομάδα

  • Πριν την οικονομική κρίση η πλειοψηφία δεν χρησιμοποιούσε λίστα τροφίμων, αντίθετα στην περίοδο της κρίσης χρησιμοποιούσαν λίστα σχεδόν όλοι

  • Πριν την οικονομική κρίση δεν έπαιζε ρόλο η τιμή ενός προϊόντος, πράγμα που ανατράπηκε εντελώς κατά τη διάρκεια της κρίσης

  • Παρατηρήθηκε αισθητή μείωση στην κατανάλωση κρέατος και fast food κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ η κατανάλωση ψαριών κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα και στις δύο περιόδους

  • Η προτίμηση στην κατανάλωση του ελαιολάδου ως βασικού ελαίου ήταν σταθερή πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης

  • Παρατηρήθηκε μείωση στην ημερήσια κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της κρίσης

  • Διατηρήθηκε η κατανάλωση σαλάτας ως συνοδευτικού του μεσημεριανού φαγητού και στις δύο περιπτώσεις

  • Πριν την κρίση η πλειοψηφία κατανάλωνε γλυκά του εμπορίου λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της κρίσης υπήρχε και ένα ποσοστό που δεν κατανάλωνε καθόλου γλυκά του εμπορίου

  • Πριν την κρίση ένα μικρό ποσοστό κατανάλωνε βιολογικά προϊόντα. Το ποσοστό αυτό μηδενίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης

  • Τέλος, πριν την κρίση ένα μικρό ποσοστό κατανάλωνε μόνο επώνυμα προϊόντα, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης σχεδόν όλοι δεν καταναλώνουν μόνο επώνυμα προϊόντα

( ανάλυση Δ. Ξάνθου και Γκουγκουντρή Χριστίνα μαθήτριες Β’ Γυμνασίου)

Καρυώτου Μαρία, καθηγήτρια Φ.Α.

Ακολουθούν δύο αρχεία με τα αποτελέσματα της έρευνας των μαθητών και μαθητριών:

Φωτογραφίες από τη δράση:

Εκτύπωση

Παρακαλούμε, αξιολογήστε τη Δημοσίευση
[Σύνολο: 3 Μέσος όρος: 5]

Παναγιώτης Πέντσας

Ο καθηγητής Πληροφορικής του Σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρχική ΣελίδαΑνακοινώσειςΑξιολόγηση - ΣτατιστικάΣυζητήσειςΔημοσιογραφική ΟμάδαΧάρτης του Site

Πρoστατευμένο: (modal) Προεργασία για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα – για τους καθηγητές

Αυτό το περιεχόμενο είναι προστατευμένο με συνθηματικό. Για να το δείτε εισάγετε το συνθηματικό σας παρακάτω:

Παρακαλούμε, αξιολογήστε τη Δημοσίευση
[Σύνολο: 0 Μέσος όρος: 0]